Een bod uitbrengen op een huis, hoe werkt dat?



Een bod uitbrengen op een huis, hoe werkt dat?
23 feb. 2023·
Leestijd:

Een huis kopen is geen dagelijkse kost. Een bod uitbrengen dus ook niet. Hoe weet je wat je moet bieden? Wat bieden de andere geïnteresseerden? Moet ik veel overbieden? Geen zorgen! In deze blog leggen we je uit waar je op moet letten tijdens het uitbrengen van een bod.

Wat kan je bieden?

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen voordat je het biedingsproces ingaat. Bereken van tevoren goed wat je budget is. Bereken hierbij je gewenste bod, maar ook het bod wat je maximaal kan uitbrengen. Ga dan ook nooit over dit bedrag heen, je wilt niet het risico lopen dat je het huis krijgt en je het uiteindelijk toch niet kan betalen.

Ga na wat je kunt lenen. Denk ook even aan de kosten die je kwijt bent aan de verhuizing zelf, hier moet je ook rekening mee houden tijdens het bieden. Er moet wel geld overblijven voor eventuele reparaties, nieuwe meubels of een verhuisbedrijf.

Voorwerk is het halve werk

Zo, nu je weet hoeveel je kan bieden is het tijd om te bepalen wat je bod gaat worden en welke ontbindende voorwaarden je opneemt. Kijk hiervoor goed naar wat de werkelijke woningwaarde van jouw droomwoning is. Dit kan je inschatten door op funda naar soortgelijke huizen in de buurt te kijken én door naar gegevens van het kadaster te kijken. Het kan namelijk zo zijn dat de woning voor een andere waarde te koop staat. Dit kan een tactiek van de verkopende partij zijn.

Het openingsbod

Spannend, we gaan ons openingsbod uitbrengen. Helaas is er nog geen regel of formule uitgevonden waarmee je altijd het perfecte openingsbod doet. Zorg er wel voor dat je niet gelijk hoog inzet, dan kan je altijd nog hoger bieden als er een tegenbod komt.

Gunfactor

Wanneer jouw bod dicht bij het bod van iemand anders ligt, kijkt de verkoper naar degene waar hij zich het beste bij voelt en aan wie hij de woning het meest gunt.

Zorg er dus voor dat jij diegene bent. Een paar tips om dit te bereiken zijn:

  • Maak telefonisch een afspraak voor een bezichtiging. Dit is persoonlijker dan een mail. Dit schept dan ook gelijk al meer een band, omdat de verkopende partij (of makelaar) jouw stem hoort en niet alleen maar een tekst leest.
  • Kom voorbereid op een bezichtiging. Dit laat zien dat jij een serieuze koper bent. Bedenk zelf al welke vragen je wilt stellen tijdens de bezichtiging en bedenk ook alvast wat jouw bod mogelijk zou kunnen zijn.
  • Kom op tijd. Dit is een heel belangrijk voor een goede eerste indruk. Er is niks vervelender voor de verkopende partij en de verkoopmakelaar dan wachten op iemand die komt bezichtigen. Zij hebben het waarschijnlijk erg druk die periode.
  • Vertel iets persoonlijks over jezelf. Wat is de reden dat je dit huis wilt kopen? Wordt dit misschien jouw eerste koophuis? Heb je een nieuwe baan waardoor je moet verhuizen. De verkoper weet hierdoor wat de reden is dat jij de woning wilt kopen en kan op basis hiervan ook een keuze maken. Pas hier wel bij op dat je het niet overdrijft, hier kan de verkopende partij doorheen prikken.

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

19 dec. 2024 Meer lezen

Checklist huis kopen

Heb je een leuk huis gezien? Dan wordt het tijd om aan de slag te gaan. Of het nu je eerste koophuis is of niet, het blijft altijd een spannend proces. Om je te helpen hebben we een checklist gemaakt met alle stappen die je moet zetten bij het aankopen van een huis.

18 dec. 2024 Meer lezen

H en S Makelaardij
Beeksestraat 42 B
4841 GC Prinsenbeek

Back to top